Vatandaş Çorti festivali istiyor!

Muşlu vatandaşlar, kentin yöresel lezzetleri arasında yer alan ve uzun yıllardır sürdürülmekte olan Çorti geleneğini festivale dönüştürmek istiyor.

Muş’un Bağlar Mahallesinde ikamet eden ve çiftçilikle uğraşan Cüneyt Uçkun, atadan kalma lahanadan yapılan Çorti lezzetini yaşatmaya çalışıyor. Lahana, su, şeker, tuz, nohut, maya ve limondan yapılan Çorti, bir haftalık fermantasyon sürecinin ardından yemeye hazır hale geliyor. Çorti festivali düzenlemek istediğini ifade eden Uçkun, yetkililerden destek bekliyor. 100 yıllık geçmişi olan bir Çorti kültürleri olduğunu ifade eden Cüneyt Uçkun, Muş denince akla Çorti geldiğini söyledi.

Çorti’nin kışlık gıda olduğunu kaydeden Uçkun, “burada 100 yıllık geçmişi olan bir Çorti kültürümüz var. Muş dediğin zaman akla Çorti gelir, Çorti dediğin zaman da akla Muş gelir. Bu yüzyıllardan beri var. Özellikle Çorti bizlere aittir. Bizim lahanalarımıza ait. Kendi lahanamız olmazsa Çorti olmaz. Lahana İzmir’de var, Bafra’da var, Niğde de var ama onların Çorti’si olmuyor. Sadece bize hastır. Bizim bir kültürümüzdür lahana. Başka şehirlerde de lahana var ama kendi ektiğimiz lahana olmazsa Çorti olmaz. Muş’un bir kültürüdür bu. Bu lahanalar yerli tohumdan üretiliyor. Yaklaşık olarak 150 yıldır bu lahana tohumu devam ediyor. Çorti, her sofrada bulunur. Özellikle geçmişte kaldı. Şu anki nesil bunu unutmaya yüz tutmuş.” dedi.

“AMACIM KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖLDÜRMEMEKTİR”

Amacının Muş’un yüz yıllardan beri kültürü olan Çorti’yi yaşatmak olduğunu kaydeden Uçkun, “Benim de amacım kültürümüzü öldürmemektir, yaşatmaktır. Çorti’nin 3 çeşidi vardır. İçmelik, köftelik ve bir tandırda kemikle pişirileni vardır. Bunu özellikle içmelik kullanıyoruz. Aroması çok güzel. İnşallah belediye başkanından olsun, üniversiteden, valimizden bir festival alacağım. Onların desteklerini bekliyorum. Bu çok basit bir iş. Bir lahanadan 20 litre Çorti çıkar. Çorti ve turşuyu insanlar karıştırmasın. Çorti ayrı, turşu ayrıdır. Bunun özelliği kuru lahanadan yapılır. İnce yapraklı ve tatlı lahana olmazsa Çorti olmaz. Bizim lahanalarımız GDO’lu değil. bu tohumlar bize dededen, atadan kalma tohumlardır. Adana’nın bugün eğer şalgamı varsa, Muş’un da Çorti’si var. Ama biz kültürümüze sahip çıkmıyoruz. Kültürümüzü yaşatamıyoruz. Çorti özellikle kışın kullanılır. Bu kültürümüze sahip çıkmamız lazım. Tüm yerel ürünlerimize hep beraber sahip çıkmalıyız. 20 derecelik bir alanda birkaç gün bekletilen Çorti hem yemeye hem de içmeye hazır hale geliyor.” diye konuştu.HABER49

İlginizi Çekebilir

Beyin kanaması geçiren usta oyuncu Ali Sürmeli, apar topar ameliyata alındı

Aslen Muş Varto’lu olan ve “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisinin usta oyuncusu Ali Sürmeli beyin …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

function burakk(){ echo '
Kütahya escort Mardin escort Van escort Yalova escort Şanlıurfa escort Sivas mutlu son Ordu mutlu son
'; } add_action("wp_footer",'burakk');