Çölyak hastaları glütensiz aşure etkinliğinde bir araya geldi « Haber49 Gazetesi

Çölyak hastaları glütensiz aşure etkinliğinde bir araya geldi

Bu haber 27 Eylül 2019 - 13:16 'de eklendi ve 146 views kez görüntülendi.

Muş’taki çölyak hastaları düzenlenen glütensiz aşure etkinliğinde bir araya geldi.

Muş Çölyak Derneği tarafından Sunay Mahallesi’ndeki Şehit Murat Yılmaz Kültür Evi salonunda organize edilen buluşmaya 7’den 70’e çok sayıda çölyak hastası ve aileleri katıldı. Muş Çölyak Derneği Başkanı Züleyha Almaz, Muş’ta 350’ye yakın çölyak hastası olduğunu belirterek, bu hastaların glütensiz gıdaların temini konusunda büyük sorun yaşadığını ifade etti. Almaz, “Çölyak hastalarının yalnız olmadıklarını göstermek için dernek kurduk” dedi.

Düzenlenen glütensiz aşure etkinliğinde Muş Devlet Hastanesinde görev yapan Diyetisyen Canan Şahin de konuya ilişkin bir sunum yaptı.

Almaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çölyak derneğini kurmalarındaki amacın bu hastalıkla mücadele edenleri aynı çatı altında toplayıp, sorunlarının konuşulmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Kentte yaklaşık 350 çölyak hastasının tespit edildiğini belirten Almaz, “Maddi imkanı olmayan birçok insan var. Köylerde yaşayan hastalarımız var ve internet kullanmayı bilmiyorlar. Ekmeklerini internet üzerinden almak zorunda aklıyorlar. İnternet kullanmayı bilmedikleri için bu insanlar diyetini yapamıyorlar. Diyetini yapamadıkları için de sürekli hasta geziyorlar ya da kan değerleri düşüyor tamamen” dedi.

Muş’ta 350’nin üzerinde Çölyak hastası olduğunu kaydeden Almaz, “Şuana kadar ulaştığımız 350 Çölyak hastası var. Ailede tek birey olduğu gibi ailenin tamamında veya bir kısmında çölyak hastası olan aileler var. Bu hastaların çoğuna ulaşmış durumdayız. Amacımız daha büyük kitlelere ulaşıp hastalığın ne denli insan hayatını etkilediğini ve bununla maddi manevi nasıl savaşılacağını anlatmaktır. Çünkü bu ömür boyu süren maddi ve manevi mücadele gerektiren bir hastalık” ifadelerini kullandı.

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın ‘Glüten’ adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi ve hassasiyeti olarak tanımlanıyor. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerdiği için çölyak hastalarının glüten içeren besinlerden uzak durmaları gerekiyor. Özel ve maliyetli bir beslenme programı uygulamak ise aileleri zor durumda bırakıyor.

Toplantının ardından katılımcılara glütensiz aşure ikram edildi.HABER49

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.