Çölyak Derneği MŞÜ’de stand kurdu « Haber49 Gazetesi

Çölyak Derneği MŞÜ’de stand kurdu

Bu haber 07 Kasım 2019 - 15:08 'de eklendi ve 9 views kez görüntülendi.

Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ), Çölyak hakkında bilgilendirme standı kuruldu. .

Muş Çölyak Derneği Çölyak hastalığına dikkat çekmek için Muş Alparslan Üniversitesinde stant kurdu. Muş Alparslan Üniversitesinde Muş Çölyak Derneği önderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, çölyak hastalığının belirtileri, gluten duyarlılığı ve glutensiz beslenmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

“RESTORAN MÖNÜLERİNDE GLUTENSİZ GIDA SERVİS EDİLMELİ”

Standı ziyaret eden Uygulamalı Birimler Fakültesi Dekanı ve Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının bazı kişilerin tahılı sindirememesinden kaynaklanan kronik, ömür boyu devam eden inflamatuar, otoimmun yani insanın kendi bağışıklık sisteminin, kendi hücrelerine zarar vermesi ile oluşan bir hastalık olduğundan söz etti. Prof. Dr. Karadağ ayrıca, glutensiz gıdanın kısıtlı olması ve Türkiye’de sınırlı sayıda firma tarafından üretilmesi sebebiyle, çölyak hastalarının bu gıdalara ulaşımının zorlaştığı ve sosyal hayatlarının olumsuz etkilendiğini söyledi. Prof. Dr.Karadağ, restoran mönülülerinde glutensiz gıda servis edilmesi, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin yapılması, ürün pazarının arttırılması ve böylece ürün fiyatlarının düşürülmesine ihtiyaç olduğunu da belirterek konuşmasını sonlandırdı.

ÇÖLYAK NEDİR?

Çölyak Hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen tüysü oluşumların bozulmasına neden olan, dolayısıyla yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsaklarda hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli bir protein oluşturmaktadır.

ÇÖLYAK NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

Çölyak hastalığında ailevi kalıtım söz konusudur. Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (gluten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar.HABER49

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.